Widzisz odpowiedzi znalezione dla frazy: Escherichia coli. W wodzie




Temat: nowy w grupie
Andrzej Skwierawski napisał(a) w wiadomości:
<88eh1i$c4@korweta.task.gda.pl...

Czesc, czesc!


Chemia zajmuje sie jak gdyby
z zawodu (jak gdyby, bo nie jest to jedyny krag moich zainteresowan. Jestem


raczej chemikiem-przyrodnikiem

(chemia srodowiska, a zwlaszcza wod) i mam nadzieje, ze taka tematyka


bedzie czasami poruszana.

O, to moze Ty mi powiesz - zastanawiam sie nad tym juz pol semestru...

Miano Escherichia coli w wodzie wodociagowej musi byc wieksze niz 50. O ile
wiem z cwiczen, oznacza to ze w 50 litrach wody wodociagowej znajduje sie co
najwyzej JEDNA bakteria coli!
Nie moglismy sie z kolegami i kolezankami domyslic w jaki sposob sie to
osiaga - mam nadzieje ze to nie przez dodawanie duzych ilosci chloru ;-)))

Wyświetl więcej odpowiedzi



Temat: nowy w grupie


"Rukasu" <ruk@astercity.netwrote:
Andrzej Skwierawski napisał(a) w wiadomości:
<88eh1i$c4@korweta.task.gda.pl...

Czesc, czesc!

| Chemia zajmuje sie jak gdyby
[........]

Miano Escherichia coli w wodzie wodociagowej musi byc wieksze niz 50. O ile
wiem z cwiczen, oznacza to ze w 50 litrach wody wodociagowej znajduje sie co
                                                 ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
najwyzej JEDNA bakteria coli!


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Skad ta informacja !!! ????? Gdyby rzeczywiscie tak bylo, to do
sprawdzenia tej normy nalezaloby przesaczyc *50 litrow* wody przez
filtr membranowy i wylozyc go na odpowiednia pozywke stala, lub
zaszczepic taka objetoscia pozywke plynna (w beczce ? fermentorze ?
;-))) - raczej trudne do wykonania w przecietnie wyposazonym
laboratorium mikrobiologicznym. W obydwu przypadkach nie powinien
wystapic wzrost E. coli. Wg [1], miano coli, to najmniejsza objetosc
wody, w ktorej za pomoca testow fermentacyjnych mozna wykazac obecnosc
bakterii E. coli. Z kolei wskaznik coli wyraza najbardziej
prawdopodobna liczbe (NPL) bakterii grupy coli w 100 ml badanej wody.
Wg [2]:
Miano coli = 100 / wsk. coli. Stad niedwuznacznie wynika, ze miano
coli, to najmniejsza obj. wody, w kt. wystepuje =< 1 kom. E. coli
*wyrazona w mililitrach*. Nb. choc rzeczywista norma na miano coli
wody pitnej  jest 1000-krotnie mniej restrykcyjna od wskazanej przez
przedmowce/przedpisce - to i tak w praktyce jest ona czesto
przekraczana. Tak ultraczystej mikrobiologicznie wody ( =< 1 kom. E.
coli w 50 l), to chyba nawet w Szwecji nie maja - choc Szwedzi
zapewniali mnie, ze mozna u nich bezpiecznie pic nieprzegotoweana
wode z kranu ;-))))

[1] Paluch J. (red.), 1973: Mikrobiologia wod. PWN, W-wa (s. 256).
[2] Pawlaczyk-Szpilowa M., 1980: Cwiczenia z mikrobiologii wody i
sciekow. PWN, W-wa. (s. 67-71).


Nie moglismy sie z kolegami i kolezankami domyslic w jaki sposob sie to
osiaga - mam nadzieje ze to nie przez dodawanie duzych ilosci chloru ;-)))


Tak, mozna to osiagnac przez chlorowanie lub ew. dzialanie ozonem;
jesli tu sie myle, to mam nadzieje, ze adresat pytania (Andrzej
Skwierawski) lub ktokolwiek inny bardziej kompetentny ode mnie (chemik
srodowiska lub inzynier sanitarny) mnie poprawi ;-))).

Pozdrawiam,

Henryk

 ________________________________________________
/   Henryk Rózycki, mailto:hen@biol.uni.torun.pl
|o |   http://www.biol.uni.torun.pl/~henroz              
\_/  ICQ UIN: 10899456                              
/|\_______________________________________________

Wyświetl więcej odpowiedzi